3

Workshop: ACT! For Equality - Gendergelijkheid

ACT! For Equality

8 maart 2022 - Internationale Vrouwendag

Samen in actie voor gendergelijkheid door middel van een activerende workshop op middelbare scholen!

Stichting Challenge Day Nederland, bundelt haar krachten met MasterPeace (internationale vredesbeweging actief in meer dan 44 landen) en Business Impro (interactief theater in het onderwijs) om een nieuw concept voor middelbare scholen te lanceren:

ACT! for Equality

Tijdens een 3 uur durende workshop verdiepen leerlingen zich samen met hun docenten in de thema’s INCLUSIE en GENDERGELIJKHEID.

Deze interactieve workshop geeft bewustwording en tools om een veilige sfeer op school te creëren; waar ruimte is voor dialoog en waar ruimte is om jezelf te zijn ongeacht je gender of je zoektocht naar een gender (of helemaal geen gender) die bij je past.

We lanceren de workshop op Internationale Vrouwendag. En dat is niet voor niets; de 2022 campagne voor deze dag is #BreaktheBias. Stel je zelf een wereld voor vrij van vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Een wereld die divers, rechtvaardig en inclusief is. Een wereld waar verschil wordt gewaardeerd en gevierd.

Dit is precies waar ACT! for Equality voor staat. Wij willen een schoolsetting helpen creëren, waar iedereen erbij hoort en iedereen zich veilig voelt. Wanneer we onze vooroordelen opzij zetten en elkaar echt beter durven te leren kennen, komen we erachter dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen.

Meer over de workshop onderaan

NOTE!

Wanneer je gendergelijkheid als zoekterm gebruikt op het internet kom je vrij bovenaan de term ‘vrouwen-emancipatie tegen. Als je hierover verder leest, kom je al snel meer te weten over de eerste juridische doorbraak aangaande gendergelijkheid. In 1957 werd namelijk het Verdrag van Rome ondertekend aangaande de rechten van vrouwen in de Europese Unie en werd de Europese Economische Gemeenschap (EEG) opgericht.

Gendergelijkheid werd actueel door de oprichting van het European Institute for Gender Equality als agentschap van de Europese Unie. Zij stonden voor gelijkheid van man en vrouw in het maatschappelijk verkeer, geen discriminatie naar geslacht en geen discriminatie naar genderpresentatie.

In artikel 119 van het verdrag is het principe van ‘gelijke beloning voor mannelijke en vrouwelijke werknemers voor gelijke arbeid’ ingevoerd, waarin letterlijk staat dat ‘mannen en vrouwen gelijke beloning voor gelijke werk moeten krijgen’. Anno 2022 is dit in de EU en zeker andere delen van de wereld echt lang nog niet het geval.

Als je gendergelijkheid op zoekt in het woordenboek, dan vind je de volgende betekenis: De gelijkstelling en gelijke behandeling van mensen met een verschillend geslacht, gender of seksuele geaardheid in het maatschappelijk verkeer en voor de wet. Dit gaat dus anno 2022 zeker niet alleen over vrouwenemacipatie, maar ook om emancipaite van de mens als persoon, ongeacht gender!

Gendergelijkheid gaat dus ook over genderneutraliteit. Genderneutraal betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen, en dat bepaalde sociale-, gedrags-, en identieitsaspecten niet worden toegekend aan het man- of vrouw-zijn. Door gebruik te maken van genderneutraliteit zorg je ervoor dat een steeds meer zichtbare groep in onze samenleving -de non-binair transgender personen- zich niet uitgesloten voelen en meer gelijke kansen krijgen.

Non-binair houdt in dat een persoon zich niet thuis voelt in de gendercategorieen van man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire genderidentieit. Dit kan zich uiten in iemands genderexpressie doordat die mannelijke en vrouwelijke kenmerken combineert of juist verwerpt. Evenwel kan het zo zijn dat iemand hun genderidentiteit niet naar buiten toe durft te uiten, uit angst om gediscrimineerd te worden. Daarom alleen al is het belangrijk om te streven naar een gendervriendelijke en gendergelijk maatschappij, waarbij alle soorten genders zich welkom voelen. Want maar één ding telt: en dat is dat we allemaal mensen zijn!

Lets create a society where only one thing counts that youre human

Workshop: ACT! For Equality

We slaan de handen ineen om schoolleiders, docenten en leerlingen te mobiliseren voor het creëren van een inclusieve samenlevering.

Tijdens een 3 uur durende workshop gaat u zich samen met uw leerlingen verdiepen in de thema’s INCLUSIE en GENDERGELIJKHEID.

Onze interactieve workshop geeft bewustwording en tools om een veilige sfeer op school te creëren; Waar er ruimte is voor dialoog en waar er ruimte is om jezelf te zijn, ongeacht je gender of je zoektocht naar een gender (of helemaal geen gender) die bij je past.

“Wees de verandering die je in de wereld wil zien” – Gandhi

Vooroordelen zijn menselijk. We hebben ze allemaal meerdere keren op een dag. Ze zijn verankerd in ons ‘oerbrein’. Hoe zorgen we ervoor dat we niet handelen naar deze vooroordelen? Hoe brengen we écht een verandering teweeg in onze mindset en het gedrag dat volgt?

“Niet wachten tot andere mensen iets veranderen, wees je eigen held en wees de verandering die je in de wereld wil zien” – Challenge Day

Als er iets is wat je wilt veranderen aan je leven, jezelf, je relaties of je school, dan kun je gebruik maken van de drie-stappen-formule voor verandering die gebruikt wordt tijdens de Challenge Day | Over de Streep workshops om een positief verschil te maken:

  1. ZIE – word wakker en merk op wat er tussen jou en de ander gebeurt;
  2. KIES – fantaseer en maak een beeld van hoe je wilt dat de situatie of de (samenwerkings)relatie er WEL uitziet;
  3. DOE – doe iets en heb de moed en de betrokkenheid die nodig is om de verandering te zijn.

Tijdens de workshop ACT! For Equality zal Stichting Challenge Day Nederland gebruik maken van de ‘formule voor verandering’.

Hoe zal de 3 uur workshop verder eruit zien:

30 minuten - Opening

45 minuten - Dialoog

45 minuten - Toekomstdroom

30 min - Manifest

30 min - Improvisatie show

Duur programma: 3 uur
Doelgroep: voortgezet onderwijs
Groepsgrootte: min. 4 klassen
Kosten: afhankelijk van groepsgrootte

Wil je op jouw school ook samen in actie komen voor gendergelijkheid, laat dan HIER je contactgegevens achter en opmerkingen. We gaan graag vrijblijvend het gesprek met je aan.

2