Emiliano vittoriosi JV Dj7 Wh1d3 Y unsplash

Als ik aan pesten denk...

Als ik aan pesten denk…

4 okt 2021

Yvonne Kok, student Toegepaste Psychologie Amsterdam

Vorige week was de Nationale Week Tegen Pesten georganiseerd door Stichting School en Veiligheid. Als ik aan pesten denk, denk ik aan mijn basisschooltijd en mijn middelbareschooltijd tot dat ik een jaar of 15 was. Dit was voor mij een periode waarin me wel eens gepest voelde, maar ook wel eens meeliep met de pesters. Nu ik eraan terugdenk vraag ik me af of ik toen wel door had wat ik eigenlijk deed. Ik heb namelijk het gevoel dat ik maar gewoon meedeed om te voorkomen dat ikzelf het buitenbeentje werd. En hier ben ik vast niet de enige in.

Tijdens mijn eerste Challenge Day toen ik 14 jaar was moest ik hier ook vaak aan terugdenken. Ik was op dat moment goed bevriend met degene waar ik mij door gepest voelde op de basisschool. Nu was ze mijn vriendin, maar ondanks dat moest ik door haar daden wel eens Over de Streep. Dat heeft mij aan het denken gezet en daarom had ik bij een van de laatste Challenge Day-opdrachten waarin je een brief mocht schrijven aan iemand, voor haar gekozen.

Het thema pesten komt vaak voor tijdens een Challenge Day. Daarom organiseerde Stichting Challenge Day Nederland een interactieve, online Masterclass over dit thema speciaal in de Week Tegen Pesten. De deelnemers waren onder andere leraren, directeuren en ander onderwijspersoneel en geïnteresseerden. In deze masterclass werden we uitgedaagd om iets meer over onszelf te vertellen; om je ‘waterlijn’ iets te laten zakken. Want bij Challenge Day geloven we dat wanneer we laten zien wie we écht zijn, mensen zich meer verbonden met elkaar voelen en (voor)oordelen verwateren. Dit zorgt er ook voor dat pestgedrag verminderd.

In mijn ‘familiegroepje’ zat Cheryl. En wauw, wat is dat een sterke vrouw! Want als je Cheryl echt zou kennen zou je weten dat ze haar eigen boek heeft geschreven: ‘Wat pesten met je kan doen’. Haar motto is dan ook: ‘Ik zet mijn negatieve verleden om, naar een positieve toekomst. Niet alleen die van mijzelf, ook van anderen!’ Ben je geïnteresseerd in haar boek? Kijk dan op haar website: www.cheryldegraaf.nl

Emiliano vittoriosi JV Dj7 Wh1d3 Y unsplash