Taylor wilcox 4n KOEA Qa Tg A unsplash 2

Minister wil pesten op scholen steviger aanpakken!

Minister wil pesten op scholen steviger aanpakken!

16 maart 2022

"Iedere leerling moet zich veilig en vrij voelen op school. Want hoe kun je het beste uit jezelf halen als je dag in dag uit gepest wordt en nergens terechtkunt, nergens écht geholpen wordt? Hoe eenzaam voel je je dan wel niet?”.

Dit zegt minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs .

De minister wil pesten en ander onwenselijk gedrag op scholen steviger gaan aanpakken. Hoewel veel scholen zeker aandacht hiervoor hebben, zien we dat de landelijke pestcijfers niet verbeteren. Tijdens de corona-pandemie zijn deze verder verslechterd. Daarom komt er een onafhankelijk meldpunt voor leerlingen en ouders. Ook moeten scholen verplicht melding doen van leerlingen die wapens bij zich hebben en geweld gebruiken, en de Inspectie zal eerder en harder ingrijpen.

Wiersma noemt het een "pijnlijke realiteit" dat zo'n één op de tien leerlingen zich vorig jaar niet veilig voelde op school. Dat zijn er dus tienduizenden. Meisjes waren vaker slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag dan in 2018 en ook het veiligheidsgevoel van lhbti-leerlingen is vergeleken met 2018 achteruit gegaan. Zij werden aker opzettelijk lastiggevallen door anderen, en leerlingen willen ook minder graag vrienden zijn met lhbti-leerlingen en het minst graag met transgender meisjes.

Docenten vinden het vaak moeilijk pestgedrag te herkennen, maar ook docenten maken zich schuldig.

Volgens de minister maken zelfs docenten zich soms schuldig te maken aan grensoverschrijdend gedrag tegenover leerlingen. Dat gebeurt vaker in het voortgezet onderwijs dan op basisscholen. Het gaat dan soms ook over seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Je zal als ouder maar te horen krijgen dat je kind op school wordt betast door een docent", schrijft hij.

Wiersma wil ervoor zorgen dat ouders, leerlingen en scholen laagdrempeliger melding kunnen doen van pesten en grensoverschrijdend gedrag, en dat er vervolgens ook echt iets met de klachten wordt gedaan. Hij wil ook voorkomen dat er in klassen ideeën worden verspreid die anti-democratisch zijn of op een andere manier niet in een rechtsstaat thuishoren. Hij zegt niet te weten of de maatregelen het medicijn zijn tegen pesten op school. Het stoppen van het pesten is volgens Wiersma aan de pestkoppen en hun ouders zelf. En niet te vergeten de scholen zelf: Scholen die zich niet aan de nieuwe regels houden, krijgen een tik op de vingers. "Ze kunnen straks eerder te boek komen te staan als 'zwakke school'. Als scholen consequent laten zien dat er geen verbetering komt, dan kan in het uiterste geval hun financiering worden stopgezet.”

"Dé oplossing, daar heb ik geen rode knop voor. Maar ik vind wel dat ik iets moet doen."


Bronnen: NOS, Telegraaf, ANP, RTL nieuws, 5 maart 2022

Challenge Day is een bewezen concept voor meer veiligheid op school. Wij dragen hier graag bij, want wij zetten ons met heel ons hart in voor een fijne inclusieve sfeer op school!