Scholen homepage

Scholen en beroepsonderwijs

Open de flyer hier voor meer informatie over schooljaar 2021/2022 en het Nationaal Programma Onderwijs


Een veilig schoolklimaat.

Onze kenmerkende Challenge Day is een ervaringsgericht sociaal en emotioneel leerprogramma voor jongeren en studenten vanaf 13 jaar. Het biedt scholen de kans om een ​​verschuiving te ontketenen naar meer verbondenheid, empathie en inclusiviteit. Een Challenge Day wordt gehouden in een bijvoorbeeld een gymzaal, bevat veel muziek en interactieve oefeningen en worden geleid door twee energieke, herkenbare en intern opgeleide Challenge Day Leaders.

Het programma gaat verder dan een middel tegen pesten, het creëert empathie en inspireert een schoolbrede beweging van mededogen en positieve verandering. We pakken enkele veelvoorkomende problemen aan die op de meeste scholen voorkomen, waaronder:

 • uitsluiting en eenzaamheid;
 • pesten;
 • vooroordelen;
 • geweld en intimidatie;
 • discriminatie;
 • zelfmoord;
 • en nog veel meer verborgen druk om bijvoorbeeld te voldoen aan de verwachtingen van anderen.


Elkaar écht leren kennen.

Jongeren die zich onvoldoende veilig, niet gewaardeerd of uitgesloten voelen (op school) lopen een verhoogd risico op leer- en concentratieproblemen, verlaten vaak de school vroegtijdig en zijn maatschappelijk meer kwetsbaar.

Tijdens het impactvolle ervaringsgerichte programma nemen wij de leerlingen mee om op een bijzondere manier uitgedaagd te worden om uit hun comfort zone te stappen en plezier te maken. Ze leren elkaar kennen en leren op een inspirerende manier om meer van zichzelf te laten zien en meer van de ander te zien. Deelnemers leren onder andere:

 • plezier te maken;
 • op een gezonde manier om met hun gevoelens om te gaan;
 • te delen en over emoties praten;
 • en nog veel meer waaronder ervaren dat we meer op elkaar lijken dan dat we van elkaar verschillen.


Samen over de streep.

Het bekendste onderdeel van de programma is de activiteit ‘Over de streep.’ Het heet zo, omdat de Challenge Day Leaders categorieën opnoemen en als de categorie betrekking op een deelnemers heeft worden ze uitgenodigd om de streep over te gaan.

Een Challenge Day creëert een krachtige en solidaire schoolomgeving. Tijdens deze verbindende dag ervaren jongeren aan den lijve dat ze meer gemeenschappelijk hebben dan dat ze verschillen. Dat resulteert in een veilig gevoel en saamhorigheid, tussen de jongeren onderling én met volwassenen, en leidt onmiddellijk tot een positiever schoolklimaat in het algemeen. De impact is werkelijk voelbaar tot lang na de Challenge Day zelf.

Challenge Day Workshop van 2,5 - 6,5 uur met 2 Challenge Day Leaders | 30 - 130 deelnemers | €3.500,- (vrijgesteld van BTW)

Workshop: ACT! For Equality

Samen in actie voor gendergelijkheid door middel van een activerende workshop op middelbare scholen!

Tijdens een 3 uur durende workshop verdiepen leerlingen zich samen met hun docenten in de thema’s INCLUSIE en GENDERGELIJKHEID.

Deze interactieve workshop geeft bewustwording en tools om een veilige sfeer op school te creëren; waar ruimte is voor dialoog en waar ruimte is om jezelf te zijn ongeacht je gender of je zoektocht naar een gender (of helemaal geen gender) die bij je past.

We lanceren de workshop op Internationale Vrouwendag. En dat is niet voor niets; de 2022 campagne voor deze dag is #BreaktheBias. Stel je zelf een wereld voor vrij van vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Een wereld die divers, rechtvaardig en inclusief is. Een wereld waar verschil wordt gewaardeerd en gevierd.

Dit is precies waar ACT! for Equality voor staat. Wij willen een schoolsetting helpen creëren, waar iedereen erbij hoort en iedereen zich veilig voelt. Wanneer we onze vooroordelen opzij zetten en elkaar echt beter durven te leren kennen, komen we erachter dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen.

Duur programma: 3 uur
Doelgroep: voortgezet onderwijs
Groepsgrootte: min. 4 klassen
Kosten: afhankelijk van groepsgrootte

Lees meer over de workshop in onze blog

Wil je op jouw school ook samen in actie komen voor gendergelijkheid, laat dan HIER je contactgegevens achter en opmerkingen. We gaan graag vrijblijvend het gesprek met je aan.


Online workshop in samenwerking met MyQuest voor onderwijzers om sociaal-emotionele weerbaarheid van jongeren te versterken in een digitale tijd.

Uit een rondvraag onder docenten in Nederland blijkt dat docenten behoefte hebben om te weten hoe het gaat met hun leerlingen. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) publiceerde onlangs dat het aantal jongeren met klachten zoals stress, eenzaamheid, depressie en vermoeidheid significant is gestegen. Het advies aan jongeren is: praat erover. Maar hoe? Dit is aanleiding geweest voor een bijzondere samenwerking met MyQuest om een pakkende workshop te ontwikkelen die op afstand verbindt. Wij slaan de handen ineen om docenten, leerlingen en studenten te helpen om écht te verbinden in deze tijd. Samen zijn wij experts op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Tijdens de workshop delen beide organisaties eerst effectieve werkvormen voor docenten om een open klimaat te creëren. Een klimaat waarin leerlingen/studenten uit hun comfortzone durven stappen en meer van zichzelf laten zien. Tools die we op scholen in heel Nederland inzetten. Daarna leer je hoe je het spel Picture It optimaal kunt inzetten in de klas (zowel online als offline).

Download de workshop flyer hier voor meer informatie


COVID-19 maatregelen & Challenge Day workshops

Afhankelijk van de op dit moment geldige maatregelen en richtlijnen van het RIVM, kunnen programma-onderdelen van de Challenge Day mogelijk aangepast worden zodat de workshop volledig Covid-proof kan verlopen. Veiligheid van alle deelnemers staat voor ons voorop.


Wij gaan over de streep met: Grotius College Delft, Lorentz Lyceum, Montessori College Arnhem, Praktijkschool West Friesland, Graaf Engelbrecht Breda, Aventus Apeldoorn, ROC Rijn Ijssel, ROC van Amsterdam, RSG Enkhuizen, Willem van Oranje Waalwijk, Lyceum Rotterdam, Kentalis Kompas, Summa Sport, ROC Mondriaan, KSG Apeldoorn, Avres Hotelschool, The Hague Praktijkschool, SG Het Plein, Summa Beveiliging, Montessori Nijmegen, Citaverde Nederweert, Citaverde Roermond, Summa Sport, PRO Emmen, Lentiz - Lyceum Vos, Scalda, Avans Hogeschool Den Bosch, Hogeschool Utrecht en nog veel meer...